Wirtuozi garnków i patelni tradycyjnie rozpoczęli zawody paradą w białych strojach i wysokich kucharskich czapkach. Ale od prezentacji kuchennej mody ważniejszy będzie pokaz kulinarnych umiejętności.
Kucharze i cukiernicy rywalizować będą w dwóch dyscyplinach. W konkursie kuchni gorącej trzeba przygotować trzydaniowe menu. Tak zwana wystawa zimnych talerzy to z kolei konkurs na wykonanie i zaaranżowanie przystawek i deserów.
Międzynarodowe jury oceni smak potraw, ale również ich wygląd i wykorzystanie składników. Nagrodami Olimpiady Kulinarnej są - tak jak w przypadku prawdziwych igrzysk - złote, srebrne i brązowe medale. Ważniejszy od krążków jest jednak prestiż w środowisku.
W Erfurcie gotować, dusić, piec, flambirować i garnirować będą zespoły reprezentujące kraje, regiony oraz siły zbrojne. Polska nie wystawia drużyny narodowej, ale honoru polskiej kuchni będzie bronić między innymi ekipa kucharzy Wojska Polskiego.