Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Polskie potrawy na gruzińskim stole

0
Podziel się:

Na wielu świątecznych stołach gruzińskich katolików, coraz częściej pojawiają się polskie potrawy. Kulinarne tradycje przekazują swoim sąsiadom mieszkający w Gruzji Polacy. Nasi rodacy podkreślają, że nie jest to łatwe ze względu na brak podstawowych produktów.
Kapusta z grzybami, karp w galarecie, czerwony barszcz czy pasztet z dziczyzny to potrawy mało znane w Gruzji. Jednak Polacy mieszkający na Kaukazie starają się aby nie zabrakło ich na świątecznym stole. -"Przyrządzenie staropolskiego bigosu często graniczy z cudem" - przyznaje w rozmowie z Polskim Radiem zanany producent filmowy Jerzy Ciemnołoński, który od 5 lat mieszka w gruzińskim miasteczku Lagodechi. W jego opinii kłopot polega przede wszystkim na tym, że trudno w Gruzji kupić niektóre produkty i dlatego trzeba eksperymentować z tymi, które akurat są dostępne w sklepie.
Nasi rodacy mieszkający w Gruzji tradycyjnie pierwszy dzień świąt spędzają w rodzinnym gronie. Jednak już drugiego dnia jak nakazują kaukaskie zwyczaje będą odwiedzać swoich sąsiadów, składając im życzenia zdrowia i wszelkiej pomyślności.

Informacyjna Agencja Radiowa

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)