Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Wigilia smaczna i zdrowa

0
Podziel się:

Zdrowie-Wigilia-żywność

Pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp, śledź w śmietanie oraz makowiec lub piernik. Zgodnie z polską tradycją wigilijny stół ugina się od smakołyków.
Jak podkreśla profesor Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego podczas wieczerzy wigilijnej radujmy się z rodzinnego spotkania, świętujmy, ale starajmy się zachować w jedzeniu umiar. Należy spróbować po trochu każdej z 12 potraw, ale nie przejadać się.
Profesor Kozłowska-Wojciechowska zwraca uwagę, że na wigilijnym stole królują ryby: karp, a nawet łosoś czy pstrąg. Bardzo wartościowe są też śledzie, ponieważ dostarczają kwasów Omega-3.
Profesor Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska podkreśla, że idealnym dodatkiem do świątecznych potraw jest kompot z suszonych owoców, który ułatwia trawienie.
Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne czyli bezmięsne i przygotowane bez użycia tłuszczów zwierzęcych.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)