Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Szczecin: Rozpoczął się Festiwal "Świat na talerzu"

0
Podziel się:

Filmy dokumentalne, koncerty, wykłady, warsztaty zaplanowali organizatorzy
rozpoczętego się w piątek w Szczecinie Festiwalu "Świat na talerzu".

Filmy dokumentalne, koncerty, wykłady, warsztaty zaplanowali organizatorzy rozpoczętego się w piątek w Szczecinie Festiwalu "Świat na talerzu".

Festiwal rozpoczął się wykładem na temat "sprawiedliwego handlu" Michała Wolnego z Towarzystwa dla Natury i Człowieka. Sprawiedliwy Handel (Fair Trade - PAP) to międzynarodowy ruch konsumentów, organizacji pozarządowych, przedsiębiorców oraz spółdzielni drobnych producentów w krajach Globalnego Południa (Trzeciego Świata - PAP). Jego celem jest wsparcie rozwoju społeczności wiejskich w tych krajach.

Festiwal odbywa się w ramach kampanii "Wyżywić świat", realizowanej przez Polską Zieloną Sieć, stowarzyszenie zrzeszające organizacje ekologiczne działające w największych miastach Polski. Celem kampanii jest informowanie m.in. o przyczynach głodu na świecie, promowanie zrównoważonego i rodzinnego rolnictwa oraz sprawiedliwego handlu jako skutecznych sposobów walki z głodem.

"W trakcie festiwalu będziemy dyskutować o przyczynach głodu na świecie i o skutecznych sposobach na zapewnienie wszystkim dostępu do żywności. Przekujemy enigmatyczne hasła takie jak zawłaszczanie ziemi, suwerenność żywnościowa, sprawiedliwy handel na język praktyczny i zrozumiały dla wszystkich, a także pokażemy, jak szczecinianie mogą być bardziej niezależni od produktów, które podsuwa globalny przemysł żywnościowy" - mówi Emilia Ślimko z Polskiej Zielonej Sieci.

Podczas trwającej do wtorku imprezy odbędą się warsztaty, podczas których uczestnicy dowiedzą się m.in. jak można wspierać rozwój społeczności wiejskich w krajach ubogich. Sprawdzą czym jest "urban gardening", czyli miejskie ogrodnictwo. Zaplanowano też "gotowanie na żywo", w trakcie którego każdy będzie mógł spróbować przygotowanych potraw, a następnie wprowadzić do swojej codziennej kuchni takie rośliny jak pokrzywy czy topinambur.

Wydarzenia festiwalowe odbywać się będą m.in. w Teatrze Kana, kinie Zamek, a także na Uniwersytecie Szczecińskim. Na wszystkie wydarzenia wstęp wolny.(PAP)

epr/ abe/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)