Warszawa, 22.12.2016 (ISBnews) - Wartość eksportu produktów mleczarskich zmniejszyła się o 8% r/r i wyniosła 1,3 mld euro w pierwszych 10 miesiącach 2016 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.
"Notowany od sierpnia 2016 r. stopniowy wzrost cen uzyskiwanych w eksporcie przyczynia się do wyhamowywania dynamiki spadku wartości wywozu produktów mleczarskich. Wpływy uzyskane z eksportu w okresie styczeń-październik 2016 r. wyniosły 1,3 mld euro i były o 8% mniejsze niż rok wcześniej, podczas gdy roczna dynamika spadku w pierwszej połowie roku wynosiła 12%" - czytamy w raporcie.
W 2016 r. rośnie natomiast import produktów mleczarskich. W okresie styczeń-październik br. do Polski zaimportowano produkty mleczarskie o wartości 0,7 mld euro, o 10% większej niż w porównywalnym okresie 2015 r. Wartościowe saldo produktami mleczarskimi pozostało dodatnie, ale było o 25% mniejsze niż w okresie styczeń-październik 2015 r. i wyniosło 0,6 mld euro.
"Jednocześnie znacząco zwiększono import jogurtów i napojów fermentowanych (o 61%, do 51 tys. ton), OMP (o 44%, do 30 tys. ton), PMP (o 19%, do 10 tys. ton) oraz mleka płynnego (o 22%, do 216 tys. ton). Przywóz serów i twarogów do kraju wzrósł o 11%, do 70 tys. ton, masła o 14%, do 13 tys. ton, lodów o 9%, do 18 tys. ton, a kazeiny o 37%, do 9 tys. ton. Ograniczono jedynie import serwatki (o 15%, do 54 tys. ton)" - podała także Agencja.