Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Susz jajeczny pod lupą CBA

0
Podziel się:

Agenci Centralnego Biura Antykorupcyjnego weszli do pięciu instytucji w Kaliszu i w Nisku na Podkarpaciu.

Susz jajeczny pod lupą CBA
(cba.gov.pl)

Rzecznik CBA Jacek Dobrzyński powiedział Informacyjnej Agencji Radiowej, że agenci prowadzą czynności w sprawie suszu jajecznego, który zawierał toksyczne substancje i bakterie.

-_ Dzisiaj rano agenci weszli do pięciu instytucji. Są między innymi w Powiatowym Inspektoracie Sanitarno-Epidemiologicznym w Kaliszu, Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Kaliszu, w Urzędzie Skarbowym w Kaliszu, a także w Powiatowym Inspektoracie Sanitarnym w Nisku i u Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nisku. Ich działania związane są z podejrzeniem niedopełnienia obowiązków _ - mówi rzecznik.

_ Gazeta Wyborcza _ podała dziś, że w suszu jajecznym, nielegalnie produkowanym w Kaliszu, był toksyczny kadm, ołów i bakterie coli. W całym kraju dodawano ten susz do jedzenia.

Zakłady, prowadzone przez producenta suszu, znanego kaliskiego biznesmena 56-letniego Krzysztofa Z., działającego od blisko dziesięciu lat w branży spożywczej, były wielokrotnie kontrolowane przez inspektorów weterynarii. Z protokołów kontrolnych wynika, jednak, że trudno im było trafić na moment produkcji suszu. Zastawali pusty zakład, niekompetentnych, milczących pracowników, choć w magazynie widzieli towar, który nie budził ich zastrzeżeń.

Według gazety, dopiero gdy susz docierał w inne rejony kraju, wykrywano w nim salmonellę. Śledztwo w tej sprawie prowadzi prokuratura w Ostrowie Wielkopolskim.

Czytaj więcej o jajkach w Money.pl
Ceny za wysokie. Zmuśmy sklepy, by ujawniały marże Prof. Ryszard Bugaj o cenach jaj, ale nie tylko...
Bułgarzy mają dość. "Wielkanoc bez jajek!" Internauci, oburzeni drastycznym wzrostem ceny jaj, wzywają do bojkotu miejscowych producentów.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)