O 355 proc. wzrosła wartość światowego rynku ekologicznego w latach 2000-2015. Najwięcej żywności eko sprzedaje się w Stanach Zjednoczonych - wynika z najnowszego raportu dot. produkcji ekologicznej.
Najnowszy raport na ten temat został zaprezentowany na targach ekologicznych BIOFACH w Norymberdze w lutym br. - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMM/FAPA) monitorująca zagraniczne rynki rolne.
Wiodącym rynkiem produktów ekologicznych były Stany Zjednoczone, jego wartość szacowano na prawie 36 mld euro. Na drugim miejscu znalazły się Niemcy z rynkiem o wartości 8,6 mld euro; Francja - 5,5 mld euro oraz Chiny - 4,7 mld euro.
Największe spożycie produktów ekologicznych na osobę zanotowano tradycyjnie w Szwajcarii - 262 euro, Danii - 191 euro oraz Szwecji - 177 euro. Dania miała też największy udział produktów ekologicznych w rynku spożywczym tj. 8,4 proc.
W 2015 roku pod uprawy ekologiczne na świecie przeznaczono 50,9 mln ha, co oznacza rekordowy roczny wzrost o 6,5 mln ha wobec 2014 roku. Największy globalny udział w eko areale miała Australia - 22,7 mln ha, Argentyna - 3,1 mln ha oraz USA - 2 mln ha.
Największy udział ekologicznego areału wobec globalnej powierzchni upraw był w Oceanii 22,8 mln ha (45 proc.), Europie 12,7 mln ha (25 proc.) oraz Ameryce Łacińskiej 6,7 mln ha (13 proc.).
Największą sprzedaż detaliczną produktów ekologicznych odnotowano w USA - 47 proc. wartości globalnej sprzedaży oraz w UE28 - 36 proc.
W Polsce w 2015 r. - według Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - zarejestrowano 23 tys. producentów ekologicznych, najwięcej w województwie warmińsko-mazurskim i podlaskim. Powierzchnia upraw eko szacowana była na 78,8 tys. ha, najwięcej było ich w województwie warmińsko-mazurskim oraz w zachodniopomorskim.
Eksperci oceniają, że wartość żywności ekologicznej w naszym kraju wynosi ok. 800 mln zł, i w następnych latach będzie rosła o 15-20 proc. Sprzedażą "zdrowej" żywności zajmuje się ok. 600 sklepów, a większość produktów przywożona jest z zagranicy.