Ponad pół tysiąca naukowców porusza tematykę historii Polski od średniowiecza do współczesności. Dziś w Audytorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego rozmawiali na temat znaczenia potraw i jedzenia w życiu społecznym. To mało znany, ale ważny element naszej dziedziny - mówi Rafał Hryszko z Instytut Historii Uniwersytetu Jagiellońskiego:
"Ludzie średniowiecza darzyli sentymentem różnego rodzaju słodkie wyroby. Początkowo zjadano lekarstwa, później okazało się, że spożywa się je w zbyt dużych ilościach. Zaczęto wyrabiać słodycze i zdobiono je złotem oraz srebrem, a więc miały dużą wartość".W źródłach historycznych jest wiele przykładów na spore znaczenie słodyczy.Jako dowód historycy podają ceremonię koronacyjną władcy Katalonii Piotra IV, którą przerywano na posilenie się cukierkami.
II Kongres Zagranicznych Badaczy Dziejów Polski potrwa do soboty.
IAR