W Czechach rośnie spożycie piwa bezalkoholowego. W ubiegłym roku browary wyprodukowały ponad 600 tysięcy hektolitrów tego trunku, czyli o blisko 4 procent więcej niż w roku 2008.
Według ostatnich danych wraz ze wzrostem spożycia piwa bezalkoholowego obserwuje się spadek sprzedaży klasycznego napoju z zawartością alkoholu aż o 10 procent. Jak twierdzą eksperci badający rynek piwo bezalkoholowe często spożywane jest w pracy. Piją je też coraz częściej kierowcy. Piwo bezalkoholowe zawiera o wiele mniej kalorii od wszelkich napojów gazowanych o różnych smakach oraz soków. A wybór jest duży. W sklepach można kupić aż 25 gatunków tego trunku. Produkowany jest w 23 browarach.
Przewiduje się, że w tym roku sprzedaż piwa bezalkoholowego wzrośnie w Czechach o kolejnych kilka procent. Czesi powoli zmieniają swój gust między innymi ze względu na zachowanie bezpieczeństwa na drogach.