Profesor Zbigniew Szybiński z Katedry i Kliniki Endokrynologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego podkreśla, że niedobór jodu w czasie ciąży może prowadzić do niedorozwoju mózgu u płodu. U dzieci i dorosłych powoduje powiększenie tarczycy - tak zwane "wola", zwiększa częstość chorób tego narządu oraz raka żołądka.
Profesor Szybiński zwraca uwagę, że jodowanie soli kuchennej w ramach profilaktyki jodowej pozwoliło ograniczyć występowanie tych chorób. Jednak Światowa Organizacją zdrowia zaleca ograniczanie spożycia soli, ponieważ sól zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, zawału i udaru mózgu.
Koordynator Narodowego Programu Niedoboru Jodu przekonuje, że powinniśmy dostarczać organizmowi jod poprzez picie zmineralizowanej wody. Jedyną dostępną na ogólnopolskim rynku wodą wzbogaconą tym pierwiastkiem jest "Ustronianka z jodem". Źródłem jodu może być tez mleko czy preparaty witaminowe.
W Instytucie Żywności i Żywienia odbyło się seminarium dotyczące profilaktyki niedoboru jodu w Polsce.