Forum

Komentarze użytkownika "caabi"

Komentarze użytkownika: caabi

caabi / 2008-11-28 12:05 / Tysiącznik na forum
kurs PLN i nierenegocjowanie zawartych umów z kontrahentami..... czyli poprsotu teraz widać jak wazne dla gospodarki jest wejście do strefy euro i zlikwidowanie ryzyka kursowego........ oj zmniejszy nam się liczba firm na GPW.... kilka padnie........ te 19 mln zł... ropczyć przecież ich rozkłada.... tylko wyprzedaż majątku... nic innego.... a takich będzie więcej.... oj będzie.....
caabi / 2008-11-28 12:04 / Tysiącznik na forum
no komuś napewno.... ja stawiam JP Morgan :))))) heheh ale jaja......

OPCJE - dobry komentarz ;))))

caabi / 2008-11-28 12:02 / Tysiącznik na forum
z PB

cyt. "Problem z transakcjami skarbowymi polega na tym, że banki wciskały zabezpieczenia na lewarze zdesperowanym eksporterom przedstawiając prognozy umocnienia się złotego (prognozy mam jeszcze w skrzynce mailowej :):) dowody zbrodni:):)) nie informując o ryzyku, a jak już informowali, to w umowie było to zapisane czcionką o rozmiarze "3". Limity na transakcje skarbowe rozdawano na zasadzie "chcesz Pan limit to masz". Wszystko było dobrze gdy złoty się umacniał, dodatnie wyceny, itp ... Osłabienie złotego, które nastąpiło tak szybko i tak gwałtownie spowodowało, że mało uważni gracze z dnia na dzień wtopili na zabezpieczeniach. Ale to nie było chyba jeszcze najgorsze, w uproszczeniu zakładam, że firmy zabezpieczały swój eksport (dane kontrakty) po kursie przyjętym do kalkulacji produkcji, zakładając, że w przypadku ujemnej wyceny transakcji (która oznaczałaby tylko utracone korzyści), transakcja rozliczałaby się stopniowo pod dany kontrakt, a nie jednorazowo (roll beck, stałe miesięczne przepływy, itp.) A tu nagle dzwonią z banku i mówią limit został przekroczony, uzupełniasz depozyt albo natychmiast rozliczamy transakcje (brylował w tym osławiony bank M. :). Sytuacja bez wyjścia. Kontrakt jeszcze nie został w całości rozliczony a ty musisz wpłacić kasę w celu uzupełnienia depozytu. Jak się kończyła taka rozmowa to widać po przykładzie ZM Ropczyce. W mojej firmie, na bieżąco śledziliśmy rynek, pozamykaliśmy wszystkie transakcje nawet ze sporym zyskiem. Co do spekulacji, Panowie i Panie wystarczy tylko zwykły forward przy niskim spocie z odpowiednią kwotą zabezpieczenia (bez lewara) + zmiana trendu połączona z dużą zmiennością na rynku by pozamiatać firmę :) Najczęściej wtedy dzwoni ktoś z banku i mówi ........ 7 days :):)"
caabi / 2008-11-28 11:22 / Tysiącznik na forum
no ale przy akcjach nie masz lewara 20 krotnego...... a jak byś miał to byś zmykał przy każdym + - 5% odrazu... a nie patrzył jak w zaczarowane.......... i o to mi chodzi...... !!!

Re: GPW: Byki zrealizują zyski?

caabi / 2008-11-28 11:04 / Tysiącznik na forum
ale chwila chwila.... tak w temacie opcji.... o których teraz takie zamieszanie.....

to co Te Ropczyce przy kursie EUR/PLN 3.20 kupowali opcje i obstawiali dalszy spadek kursu np do 3 zł tak ?? tym samym chcieli zabezpieczyć ewentualne mniejsze wpływy z działalności operacyjnej od kontrahentów zagranicznych...... ale nie rozumiem jednego.... nie mogli zamknąć pozycji i stracić kilkaset tysięcy jak doszło do 3.30 EUR/PLN ?? co oni przespali całe to zamieszanie i depracjację złotówki.... no nie kumam tego....... debile ??? czy ja czegoś nie rozumiem... (ps. z opcji nie korzystam i nie zamierzam... :)))
caabi / 2008-11-28 10:48 / Tysiącznik na forum
czytajcie na PB powiedzieli coś więcej.....

ale sprawa jest naprawdę poważna.... bo wielu może paść przez takie głupoty......
caabi / 2008-11-28 10:45 / Tysiącznik na forum
dlatego teraz potrzebna jest interwencja NBP i skup waluty...... albo coś bardziej lajtowego... ale jak nic nie zrobią... wielu exporterów może popłynąć...... tych w których liczyli że zarobią na opcjach... ;)
caabi / 2008-11-28 10:43 / Tysiącznik na forum
dobrze..... kara musi być ;)
caabi / 2008-11-28 10:23 / Tysiącznik na forum
mieszkaniówka.... tak ....
ale nie zgodzę się do infrastrukturalnej...... zresztą.... zima za pasem a wszędzie remonty, budowy itp.....
caabi / 2008-11-28 10:05 / Tysiącznik na forum
ciekawe jaki będzie 4 Q.......... napewno spadnie.... ale ciakawe jak dużo.....
caabi / 2008-11-28 09:56 / Tysiącznik na forum
bo patrzcie..... to trzeba wiedzieć co się kupuje...... np w htl robią panowie mistrzostwo świata...... a w tych wszystkich innych co są komunikaty to nie wiem co to za spece ich na takie miny wsadzili.....
caabi / 2008-11-27 15:33 / Tysiącznik na forum
no to widzisz..... zobaczymy za rok kto miał racje..... :))
WIG 20 1750.
ja zapamiętam.... pogadamy za rok.... ;-)
caabi / 2008-11-27 15:30 / Tysiącznik na forum
moja prognoza jest taka.... ta bessa powoli się już kończy..... ;-)))
caabi / 2008-11-27 15:04 / Tysiącznik na forum
jak z literatury to nie pisze się "wescie" tylko weźcie ;)
caabi / 2008-11-27 15:01 / Tysiącznik na forum
fakt... jak ktoś czyta ciągle kena to schize można mieć niezłą...... nie ma to jak wypracować swoją własną opinię :)

Najnowsze wpisy