na początek: jak ktoś widzi tak długi postulat to w ogóle mu się nie chce czytać ;)
wpis do działalności owszem 100 zł. ale gdy zarejestrujesz się jako bezrobotny w urzędzie pracy ( choćby na 1 dzień, nieważne czy z prawem do zasiłku czy bez ) nie będziesz musiał już tej 100 płacić. :D
rozliczenie proponuje książkę przychodów i rozchodów bo to co kupisz na firmę ( również koszty powiązane z autem, energia , telefon kom. ) będziesz mógł odliczyć od przychodu i w ten sposób będziesz mógł mniej płacić podatku od dochodu...
a z tą księgową to się rozejrzyj bo nie musisz jej zatrudniać tylko po prostu zlecisz jej rozliczanie twoich papierków.. w Poznaniu można za 50 zł. znaleźć taką księgową ale np. tylko 20 faktur w tej cenie ci rozliczy+ ZUS itd.
w ryczałcie od przychodów jest chyba tak że zawsze płacisz 19% od przychodu ( dla mnie to bzdura bo czasem jest kiepski miesiąc i będzie trzeba jeszcze dokładać do interesu.. )
muszę cię zmartwić... nie masz prawa wyboru czy chcesz być vatowcem czy nie.. na handlu będziesz vatowcem i koniec ( ale dopiero jak przekroczysz obrót CHYBA 10 000 euro ) no i wtedy też kasę fiskalną trzeba mieć... po za tym będziesz mógł sobie kupić komputer do firmy i też odciągniesz od niego koszty
vat-u.
jak nie weźmiesz na fakturę tylko na paragon też doliczą do tego
VAT bo sprzedawce tego co ty kupisz nie obchodzi czy jesteś vatowcem czy nie...
jeśli nie prowadziłeś własnej firmy przez ostatnie 5 lat należy ci się ZUS około 300 zł.
wiesz ja vatowcem nie jestem bo moje usługi nie są obłożone vatem więc jak to z vatem wygląda to nie wiem... ale ZUS i podatek to tak co miesiąc..
a co do tej księgowej to ją weź ponieważ jak będzie coś źle rozliczone to nie ty lecisz do skarbówki i nie płacisz kary tylko ta księgowa co się ewentualnie pomyliła..
a pytania są w miarę jasne ;) jak coś jeszcze byś chciał wiedzieć to napisz może maila zirgas@wp.pl
Pozdrawiam