"Z Polski eksportowano głównie mięso (92% udziału w eksporcie produktów wołowych), którego w analizowanym okresie wywieziono 269 tys. ton, o 2% więcej niż przed rokiem" - czytamy w komunikacie.
Głównymi odbiorcami wołowiny z Polski były kraje Unii Europejskiej, m.in. Włochy (53 tys. ton; 20% wolumenu eksportu), Niemcy (34 tys. ton; 13%), Hiszpania (22 tys. ton; 8%) i Holandia (21 tys. ton; 8%). Polska wołowina sprzedawana była również poza obszarem celnym UE, m.in. w Turcji (29 tys. ton; 11% wolumenu) i Izraelu (9 tys. ton; 3%), podano również.
"Z prognozy IERiGŻ - PIB wynika, że w 2018 r. eksport produktów wołowych i cielęcych z Polski może być o około 3% większy niż w 2017 r. Korzystnie na jego wzrost wpływać będzie rosnący popyt importowy (zwłaszcza ze strony krajów azjatyckich) oraz uznanie Polski jako kraju wolnego od BSE" - czytamy dalej.
W okresie ośmiu miesięcy 2018 r. do kraju przywieziono 30 tys. ton żywca, mięsa i przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 7% mniej niż przed rokiem, a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych, podobnie jak przed rokiem, wyniosły 105 mln euro. W imporcie 47% stanowiło bydło żywe, a 50% mięso, wskazano również.
"W 2018 r. (w ocenie IERiGŻ - PIB) import produktów wołowych i cielęcych do Polski może być o około 1% większy" - podano także w raporcie.