"W okresie trzech kwartałów 2017 r. wywóz masła był o 22% większy niż w rok wcześniej i wyniósł 45 tys. ton. Mleka w proszku wyeksportowano 97 tys. ton, o 12,5% więcej, w tym eksport OMP wyniósł 71 tys. ton i był o 10% większy niż rok wcześniej. Wywóz jogurtów i napojów fermentowanych ukształtował się na poziomie 75 tys. ton, o 7% wyższym, a serów i twarogów - 185 tys. ton, o 6% wyższym. Na rynkach zagranicznych ulokowano także 51 tys. ton lodów, o 14% więcej niż w okresie trzech kwartałów 2016 r. oraz 3,1 tys. ton kazeiny - o 42% więcej. Jednocześnie o 3%, do 164 tys. ton ograniczono wywóz serwatki, a mleka płynnego i śmietany - o 1%, do 447 tys. ton" - czytamy w raporcie.
Wartość importu produktów mleczarskich w okresie styczeń-wrzesień 2017 r. była o 10% większa niż rok wcześniej i wyniosła 725 mln euro, podano także.
"W analizowanym okresie 2017 r. w największym stopniu wzrósł przywóz serwatki - o 46%, do 73 tys. ton oraz masła - o 28%, do 14,5 tys. ton. Zaimportowano także 54 tys. ton jogurtów i napojów fermentowanych (o 23% więcej niż w okresie dziewięciu miesięcy 2016 r.), 67 tys. ton serów i twarogów (o 4% więcej) oraz 19 tys. ton lodów (o 9% więcej). Ograniczono natomiast przywóz mleka płynnego i śmietany - do 157 tys. ton i mleka w proszku - do 72 tys. ton, w obu przypadkach o 20%" - czytamy dalej.
W okresie styczeń-wrzesień 2017 r. dodatnie saldo handlu zagranicznego produktami mleczarskimi wyniosło 911 mln euro i było o 80% większe niż w tym samym okresie 2016 r., podał także KOWR.