Ciasta i ciastka, cukierki pieczywo, ryby czy bakalie sprzedawane luzem pod okiem Inspekcji Handlowej. Kontrola przeprowadzona została w 164 sklepach: branżowych - cukierniach, piekarniach czy sklepach rybnych, spożywczych i marketach. W 132 z nich (80,5 proc.) wystąpiły nieprawidłowości.
Nieprawidłowości dotyczyły ponad 64 proc. skontrolowanych partii, w tym prawie 60 proc. ciastek i ciast, ponad 70 proc. ryb czy ponad trzech czwartych pieczywa. Zastrzeżenia wzbudziło zarówno oznakowanie, jak i jakość - podaje UOKiK
Przykład? Ciasta i ciastka miały niewłaściwą strukturę, były gumowate, zawierały strzępki pleśni, niezadeklarowane w składzie barwniki lub miały inną niż podana na opakowaniu zawartość składników odżywczych.
Ryby miały nieprzyjemny zapach, rozpadały się po ugotowaniu i miały niejednorodną strukturę. Bakalie zawierały konserwanty, które nie były podane w składzie, a słodycze miały inną niż deklarowana zawartość cukru lub soli.
W 7 sklepach inspektorzy znaleźli żywność przeterminowaną lub nie mogli ustalić terminów ważności, a w 34 były wagi bez aktualnej legalizacji.
Ponad 62 proc. produktów było niewłaściwie oznakowanych. Najgorzej pod tym względem wypadło pieczywo. Problem ten dotyczył 78 proc. skontrolowanych partii.
Inspekcja Handlowa ukarała 45 osób mandatami, a w wyniku wszczętych postępowań administracyjnych UOKiK ukarał finansowo kilkudziesięciu przedsiębiorców. Ponadto Inspekcja Handlowa skierowała 21 informacji o nieprawidłowościach do wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, 6 do organów nadzoru sanitarnego i 24 do innych organów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl