Przypadek zachorowania na BSE został potwierdzony 31 stycznia w Mirsku na Dolnym Śląsku. Poprzedni został odnotowany w marcu 2013 roku.
Gąbczasta encefalopatia bydła, zwana potocznie chorobą szalonych krów, jest powodowana przez białkowe cząsteczki zakaźne - priony. W przypadku zarażenia człowieka, który zje mięso zarażonej krowy, priony mogą wywołać śmiertelną chorobę Creutzfeldta-Jakoba.
BSE przenosi się najczęściej przez paszę, której składnikiem jest mączka kostna chorych zwierząt. Jak podkreśla OIE, BSE może pojawić się samorzutnie pojawić w stadzie bydła a pojedynczy przypadek nie ma on wpływu na zmianę statusu ryzyka zachorowalności bydła w Polsce.
Czytaj też: Mięso z chorych krów. Słowacy ostrzegają przed polską wołowiną i zalecają kupowanie rodzimej
W latach 90-tych epidemia BSE doprowadziła do masowego wybijania stad zarażonych krów.