Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Piotr Bera
|
aktualizacja

Nowa mapa zwolnień. Czy jest się czego bać?

477
Podziel się:

Szwajcarski koncern ABB zamknie pod Łodzią fabrykę, w której pracuje ponad 400 osób. To tylko jeden z przykładów zapowiadanych zwolnień, które ogłoszono w ostatnim czasie. W sumie w całym kraju pracę stracą tysiące osób. Mimo to eksperci uspokajają i mówią o sezonowym trendzie.

Nowa mapa zwolnień. Czy jest się czego bać?
Nowa mapa zwolnień. Czy jest się czego bać? (Adobe Stock, WP, Fxquadro)

W Aleksandrowie Łódzkim pod Łodzią obecnie działają dwie fabryki koncernu ABB, gdzie produkuje się silniki niskich napięć. Jednak do końca roku jeden zakład zostanie zamknięty, a produkcja przeniesiona do Chin. W efekcie ponad 400 osób straci pracę.

"Decyzja została podjęta w związku ze zmieniającą się dynamiką rynku oraz sytuacją geopolityczną. Jest to decyzja biznesowa, a nie reakcja na ocenę pracy lokalnego zespołu" - wyjaśniła firma w komunikacie. I zapowiedziała, że ustali ze związkami zawodowymi "rozwiązania, jakie będą stosowane podczas zwolnień".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego studio z Litwy, pracujące dla Atari, przywozi 50 pracowników na konferencję do Poznania?

Koniec z fabryką alkoholu

Znacznie szybciej, bo do końca maja, wypowiedzenia otrzymają pracownicy fabryki alkoholu z Chełmży pod Toruniem. Firma Bioetanol AEG działa tam od 1947 r., ale właśnie złożyła wniosek o upadłość. Z pracą pożegna się 55 osób. Fatalna sytuacja firmy ma wynikać m.in. ze wzrostu cen surowców.

Krzysztof Grabowski, prezes spółki Bioetanol AEG, wyjaśnił w rozmowie z TVN24, że chodzi m.in. o napływ kukurydzy z Ukrainy do Polski. - Wpłynęło to na spadki cen alkoholu, który spółka Bioetanol AEG produkuje. Tania kukurydza to też tani alkohol - zaznaczył.

Natomiast w firmie transportowej Don Trucking w Bydgoszczy wypowiedzenia otrzymało 102 pracowników. Spółka znajduje się w stanie upadłości.

O powodach tej decyzji "Gazeta Pomorska" pisała, że w branżę transportową uderzyła pandemia, spadła liczba zamówień i wzrosły koszty. Potem doszło do blokady granicy podczas protestów rolników. Kierowcy musieli podróżować dłuższymi trasami, a "za nadkilometry" nikt nie płacił. "Pomorska" wskazywała też na coraz wyższe raty leasingowe za pojazdy, a przy niższych dochodach jest to duże obciążenie dla budżetu firmy.

Natomiast w kwietniu do urzędu pracy w Elblągu wpłynęło zawiadomienie o planach przeprowadzenia zwolnień grupowych w odlewni staliwa należącej do firmy GE Power. Pracę ma stracić maksymalnie 166 osób, a zwolnienia potrwają od początku lipca tego roku do końca marca roku 2025.

Giganci zwalniają setki osób

Wcześniej wygaszenie produkcji w Płocku i zwolnienie blisko 800 osób zapowiedziała firma Levi Strauss. Producent jeansów działa na Mazowszu od 31 lat. Andrzej Burnat, przewodniczący zarządu regionu płockiego Związku Zawodowego "Solidarność", w rozmowie z money.pl wskazywał, że produkcja może w takiej sytuacji zostać przeniesiona do Azji. Bo tam jest taniej. - Pokazuje to dobrze przykład firmy Mann. Zakład w Polsce będzie zlikwidowany, a cała produkcja zostanie przeniesiona do Indii - tłumaczył.

Także do Azji, a dokładniej również do Indii, przeniesie się firma IT Infosys z Poznania, która planuje zwolnić 192 osoby. Kolejnych 468 pracowników straci pracę w bielskiej fabryce FCA Powertrain, wytwarzającej silniki spalinowe dla aut osobowych. Natomiast w marcu informowano o planowych zwolnieniach grupowych w tyskich zakładach motoryzacyjnych MA Polska S.A oraz BCUBE Poland Logistics Sp. z o.o. Ich przedstawiciele zapowiedzieli, że z zatrudnieniem może pożegnać się odpowiednio 250 i 120 osób.

"Kwestia sezonowości"

Informacje o kolejnych zwolnieniach i wygaszaniu produkcji pojawiają się właściwie w każdym tygodniu.

To w dużej mierze kwestia sezonowości. Przełom roku na rynku pracy jest zwykle najsłabszy, bo część sektorów wygasza swoją aktywność, by powrócić na wiosnę. Jednocześnie to również czas przełomu roku, gdy wprowadzane są restrukturyzacje czy plany naprawcze w firmach - mówił nam w kwietniu Andrzej Kubisiak, zastępca dyrektora Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE).

Natomiast Mateusz Żydek, rzecznik prasowy międzynarodowej agencji zatrudnienia Randstad, w kwietniowej rozmowie z money.pl przypomniał o wzroście najniższej krajowej. Od stycznia 2024 r. wynagrodzenie minimalne wynosi 4242 zł, a od lipca wzrośnie do 4300 zł.

- Coraz więcej firm zwraca uwagę na wzrost kosztów pracy w Polsce, w tym przede wszystkim podwyżkę płacy minimalnej. Znaczna część firm decyduje się więc na przeniesienie produkcji poza Polskę - podkreślił Żydek.

Jakub Faryś, prezes Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego, na łamach "Dziennika Gazety Prawnej" dodawał, że "pojawią się nowe zakłady". - To na przykład cała dziedzina, którą hasłowo nazwijmy ładowaniem samochodów elektrycznych. Tu będą potrzebne nowe etaty, nowe umiejętności, nowi ludzie - ocenił.

Czy jest się czego bać?

Według najnowszego raportu Polskiego Instytutu Ekonomicznego nowych pracowników zatrudniło w tym roku 12 proc. polskich firm, a 24 proc. chce to zrobić, zwłaszcza w budowlance, gdzie brakuje rąk do pracy. Podobnie jest w produkcji, gdzie 49 proc. firm narzeka na niedostępność pracowników.

Przedsiębiorcy nie planują masowych zwolnień, chociaż może tak się wydawać ze względu na regularnie napływające informacje o redukcjach w zatrudnieniu.

"Sezonowość tej branży (budowlanej - przyp. red.) powoduje, że wiosną i latem pracownicy wykonujący prace budowlane są najbardziej poszukiwani. Obecnie budownictwo jest branżą, w której niedostępność pracowników najbardziej utrudnia działalność - czytamy w raporcie.

"Bilans nowych rekrutacji i redukcji zatrudnienia jednoznacznie wskazuje, że polskie przedsiębiorstwa nie planują masowych zwolnień pracowników i mimo rosnących kosztów pracowniczych zamierzają zatrudniać nowych pracowników. Problemem jednak pozostaje niedostępność pracowników - przy niskiej stopie bezrobocia zwiększanie zatrudnienia staje się niejednokrotnie wyzwaniem, z którym boryka się znaczna część przedsiębiorców" - podsumowali eksperci z PIE.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(477)
WYRÓŻNIONE
Mikołaj 22
6 miesięcy temu
Jaki piiiiiiiiii wymyśla w sytuacji kiedy likfidowane są całe zakłady że to chwilowy trend. Zakłady przemysłowe to nie grzyby że wyrosną za rok. Nie ma pracy nie ma dochodu i podatków. Bieda
Wolf
6 miesięcy temu
Tak Firma działała od 1947 i to jest efekt sezonowości??!!! Szok kto to pisze i po co ?
Uśmiechnięta ...
6 miesięcy temu
Będziecie się uśmiechać przez łzy do "koalicji biedy" jak będziecie płacić za prad, gaz, wodę, żywność o 60 procent więcej !!! "Zielony jad " wprowadzi w Polsce okres biedy i ubóstwa na dziesięciolecia! W szkołach będą uczyć lewackich baranów pod tęczowa flaga. Wprowadzenie euro w Polsce to będzie dokoczenie zniszczenia narodu, a zloto z rezerw NBP będzie wywiezione do banku centralnego uni w Niemczech ! Od rudej wrony z koalicji alkoholików, kłamców i złodziei dostaniecie tylko miliony emigrantów z Afryki!!!!
NAJNOWSZE KOMENTARZE (477)
zbyszek
5 miesięcy temu
Ze szparagów odłam twarde końcówki (jak szparaga zegniesz w około 1/3 długości od grubszego końca, to sam złamie się w odpowiednim miejscu). Gotuj je w osolonej wodzie 7 minut. Odcedź, ostudź i pokrój na kawałki Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój na plasterki. Przygotuj sos. Masło roztop w rondelku. Żółtka ubij na puszystą masę. Dodaj sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Ubijając, stopniowo dodawaj ciepłe masło. Miksuj, aż sos będzie gęsty i puszysty. Twaróg przełóż do miseczki i rozdziel widelcem. Rzodkiewki pokrój w półplasterki. Na kromkach chleba ułóż po kilka listków roszponki, 1 łyżce twarogu, plastrze szynki, kilka szparagów, plasterki jajka i rzodkiewki. Każdą kanapkę skrop sosem i posyp szczypiorem. Kanapki podawaj od razu na śniadanie, drugie śniadanie lub kolację :)
ogienek
5 miesięcy temu
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, wydłużając czas gotowania o 25%, by nieco się rozgotował. Odcedź, odstaw do wystygnięcia. Mięso przełóż do miski, dodaj ryż, surowe jajko, zioła oraz tartę bułkę. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. W dużym rondlu zagotuj bulion, włóż pulpeciki, gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodaj koncentrat, wymieszaj, gotuj przez 2-3 minuty. Do zimnego mleka dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką, by nie było grudek. Mleko z mąką wlej do rondla, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Wrzuć szpinak (lub bazylię), wymieszaj, trzymaj na ogniu, aż liście zwiędną i zmienią kolor na intensywnie zielony. Podawaj z ziemniakami piure lub z kaszą.
permanentny
5 miesięcy temu
Dodajemy suszone żurawiny i orzeszki pistacjowe. Masę doprawiamy czerwoną papryką w proszku, płatkami chili, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz sporą szczyptą soli. Dwie łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy świetnie "podkręcą" smak naszej pieczeni. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy ją porcjami do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Każdą porcję ubijamy dość dokładnie, by pozbyć się powietrza. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy ćwikłę z chrzanem. Gotowane lub pieczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy starty chrzan, cukier i śmietanę oraz szczyptę soli. Wszystko starannie mieszamy, by smaki się połączyły. Przygotowujemy glazurę: namoczone figi razem z wodą miksujemy na jednolitą masę. Jeśli będzie za gęsta dolewamy kilka łyżek zimnej wody. Dodajemy musztardę i mieszamy. Po 30 minutach wyjmujemy pieczeń z piekarnika i smarujemy glazurą. Ponownie wstawiamy do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez następne 30 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy wyjmujemy pieczeń z formy. Podajemy z ćwikłą z chrzanem. Świetnie smakuje też z sosem tatarskim, piklami lub słodką żurawiną.
Radek
6 miesięcy temu
Oczywiście ,że jest się czego bać. Przeżyłem 8 lat Tuska i to była rzeź niewiniątek. Bójcie się więc fajnopolacy na kredytach, wszystko co najgorsze jeszcze przed Wami. Za dobrze Wam było.
Darson
6 miesięcy temu
Eksperci uspokajają-buahaha,dobre.Eksperci działający z ramienia rządu zawsze będą uspokajać czy będzie źle czy dobrze.A ty szary Polaku dowiesz się prawdy jak już będziesz w odległości metra od pędzącej na ciebie lokomotywy.
...
Następna strona