Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Bakterie wykryto zarówno na powierzchni skorupek, jak i w treści jaj.
GIS przypomina, że bakterie salmonelli mogą się przenosić na inne powierzchnie. A spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może doprowadzić do zakażenia człowieka i w efekcie do zachorowania na salmonellozę.
Bakterie wykryto na produkcie "Jaja świeże L Moja Kurka", z terminem przydatności do "17.09.2021". Numer partii: "17/09/2021 PSK 98", kod na skorupkach jaj: "3PL30211306".
"Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - ostrzega GIS.
Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, a jajka wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska, właściciela sieci Biedronka. Produkt jest już wycofywany ze sprzedaży. Wewnętrzna kontrola nie wykazała niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych, jak i badaniach laboratoryjnych.
Producenta nadzoruje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu.