Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Konrad Bagiński
Konrad Bagiński
|

SARS-CoV2 w kurczakach i żywności? Rozwiewamy mity z Chin

16
Podziel się:

Chińskie władze podały do wiadomości, że w kurczakach sprowadzonych z Brazylii wykryto koronawirusa. Czy to oznacza, że powinniśmy bać się o swoje bezpieczeństwo, skoro wirus znajduje się w żywności? Wręcz przeciwnie.

SARS-CoV2 w kurczakach i żywności? Rozwiewamy mity z Chin
(PAP, EPA)

Partia skrzydełek kurczaka z Brazylii, która dotarła do Shenzhen na południu Chin, została przebadana i na jej powierzchni znaleziono koronawirusa – tak przynajmniej twierdzą władze tego miasta. Mieszkańcy tego 13-milionowego miasta i otaczającej je 100-milionowej aglomeracji w delcie Rzeki Perłowej poczuli się zaniepokojeni.

Co więcej, wiadomość o skażonych skrzydełkach z kurczaka pojawiła się dzień po tym, jak koronawirus został znaleziony na wschodzie Chin na opakowaniach krewetek importowanych z Ekwadoru. Według doniesień krajowych mediów od lipca odnotowano siedem przypadków wykrycia wirusa na opakowaniach importowanych produktów z owoców morza w całym kraju, od prowincji Szantung (Shandong) na wschodnim wybrzeżu po gminę Chongqing na zachodzie.

Zobacz także: Żywność w czasach pandemii. Polscy naukowcy publikują szereg porad

Incydenty te wywołały obawy o bezpieczeństwo importowanej żywności. Chińskie władze wielokrotnie powtarzały opinii publicznej, aby zachować ostrożność przy kupowaniu importowanego mięsa i owoców morza. W chińskich mediach społecznościowych niektórzy wezwali do wstrzymania całego importu mrożonek. Czy słusznie?

Nie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i amerykańskie Centrum Chorób Zakaźnych (CDC), a także jego europejski odpowiednik (ECDC) i chińskie służby medyczne zgodnie twierdzą, że prawdopodobieństwo zarażenia się przez żywność jest ekstremalnie niskie. To znaczy, że istnieje w teorii, ale splot zdarzeń, który mógłby do tego doprowadzić, jest mało realny.

Druga sprawa dotyczy tego, co chińskie służby znalazły na powierzchni kurzego skrzydełka. Najprawdopodobniej nie jest to sam wirus, lecz jego pozostałości. Jak tłumaczy prof. Włodzimierz Gut w rozmowie z money.pl, czułość urządzeń używanych do wykrywania SARS-CoV2 jest bardzo wysoka. W praktyce testy odnajdują nie wirusa jako takiego, lecz fragmenty jego RNA (wirus nie ma DNA).

- Testy w praktyce wykrywają jedną cząstkę wirusa w badanym materiale. W dobrych laboratoriach mniej więcej 30 proc. testów daje wynik fałszywie dodatni, w mniej renomowanych jest znacznie gorzej. Podczas badania bardzo łatwo popełnić błąd i zanieczyścić próbkę – mówi nam prof. Gut.

WHO, CDC i ECDC podkreślają, że do tej pory nie wykazano możliwości przeniesienia wirusa poprzez żywność. Na dodatek transportowaną z dużych odległości. Samo zamrożenie czy rozmrożenie jest dla wirusa zabójcze, bo to wbrew pozorom dość delikatna struktura.

Zapytaliśmy też profesora Guta o żywność innego rodzaju – bo zarówno w USA, jak i Polsce bardzo poważnymi ogniskami koronawirusa były ubojnie i miejsca przetwarzania mięsa, w których panuje zwykle niska temperatura. Prof. Gut przyznaje, że w takich warunkach wirus żyje nieco dłużej, ale sama temperatura w ubojniach i przetwórniach nie ma nic do liczby zachorowań.

- Pracownicy w takich miejscach są bardzo blisko siebie i przekazują sobie wirusa. Proszę zauważyć, że liczba zachorowań w amerykańskich ubojniach drastycznie zmalała, gdy pomiędzy pracownikami na linii rozwieszono plastikowe płachty – zauważa prof. Gut.

Należy też zauważyć, że służby sanitarne w Shenzhen przebadały całą partię skrzydełek z Brazylii oraz wszystkie osoby, które mogły mieć z nimi kontakt. Nie stwierdzono więcej śladów wirusa, zakażonych brak.

Chińskie władze zintensyfikowały kontrolę importowanego mięsa i owoców morza od momentu, gdy w czerwcu koronawirus pojawił się na największym hurtowym rynku żywności w Pekinie. Lokalne media podały wówczas, że wirus został wykryty na desce do krojenia używanej do porcjowania importowanego łososia. W efekcie supermarkety w stolicy Chin usunęły łososia z półek.

"Do tej pory nie ma dowodów na to, że wirusy powodują choroby układu oddechowego przenoszone przez żywność lub opakowania żywności. Koronawirusy nie mogą się rozmnażać w żywności; do namnażania potrzebują zwierzęcia lub żywiciela ludzkiego" - przypomina WHO.

– Żywność, w tym mięso drobiowe i produkty przetworzone, produkowane w Polsce oraz w Unii Europejskiej spełniają wysokie normy dotyczące bezpieczeństwa przewidziane przez polskie i unijne prawo. Na każdym etapie żywność przechodzi szczegółową kontrolę, dzięki czemu jest ona bezpieczna dla konsumenta – mówi w rozmowie z money.pl Aleksandra Porada, ekspert ds. Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii KRD-IG.

- Światowa Organizacja Zdrowia wydała komunikat, że żywność, nie jest źródłem i nie może być jedną z dróg przenoszenia COVID-19. W podobnym tonie wypowiada się Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Warto podkreślić ponadto, że obróbka termiczna niszczy wirusa, co stanowi dodatkowe zabezpieczenie - dodaje Porada.

- Sytuacja, która miała miejsce w Chinach, dotyczyła powierzchni produktu, dlatego też z największym prawdopodobieństwem do skażenia mięsa lub opakowania doszło w wyniku niezastosowania odpowiednich procedur na etapie produkcji bądź pakowania. Takie sytuacje nie mogą mieć miejsca w Unii Europejskiej, gdzie jeszcze przed pandemią COVID-19 wszyscy pracownicy musieli obowiązkowo nosić odzież i buty ochronne, a także maseczki, rękawiczki i czepki – podkreśla ekspertka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(16)
WYRÓŻNIONE
Kolo
4 lata temu
Jesli wirus moze uttzymywac sie na plastiku do 7 dni, to czy mozna sie zarazic dotyksjac foliowego opakowania produktu spizywczego, na ktory ktos nakaszlał w sklepie? Czy nie? Czy mozna sie zarazic jedzsc swieze owoce i warzywa czy nie? WHO powinno pol roku temu zrealizowac badania i odpowiedziwc na te pytania
Tami
4 lata temu
Co artykuł to co innego jest pisane. Raz że ciepło zabija wirusa, raz że zimno. A ja uważam, że higiena to podstawa w żywieniu oczywiście bez przesady bo jeśli nie będziemy mieli kontaktu z wirusami czy bakteriami to jak nasz organizm ma się naturalnie uodpornić.
olo
4 lata temu
zaczyna co nie ktorym już odbijać
NAJNOWSZE KOMENTARZE (16)
Olga
4 lata temu
Nie wiem jakim cudem ten wirus miałby się tyle utrzymywać na tych powierzchniach, ale ja ostatnio się przekonałam do owoców morza. Próbowałam krewetek w Buena Vista Social Food w Hali Koszyki - przepyszne jedzenie.
Dorin
4 lata temu
Chińczycy dalej szukają dla siebie alibi i wymyślają różne wersje co do pochodzenia wirusa. Przecież to oczywiste że wirus wyszedł od nich. Zainfekowali nim cały świat i powinni ponieść jakąś odpowiedzialność.
Gość
4 lata temu
Chińczycy niech już nie szukają winowajcy, bo to żenujące. To u nich miał początek wirus którym zainfekowali cały świat. Teraz cicho siedzą i szukają dla siebie alibi. Świat powinien ich za to rozliczyć.
zw
4 lata temu
Proszę o podanie ilości przypadków, którzy w Polsce zarazili się od jedzenia? To wymaga także podania statystyk od ludzi zatrudnionych w sklepach od marca. Czy wszyscy zarażeni mieli symptomy bezobjawowe? Bez podania konkretnych dowodów statystyk te rady są bezpodstawne, powodują marnowanie wody, prądu, generowanie niewyobrażalnej jeszcze ilości odpadów. Ludzie tracą pracę co grozi nędzą i głodem.
Ja słyszałem ...
4 lata temu
w odchodach też żyje koronawirus.