Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Patrycjusz Wyżga
Patrycjusz Wyżga
|

Trudny rok dla polskich rolników. Coraz gorsza sytuacja hodowców świń

- To był trudny rok ze względu na warunki meteorologiczne. Wiosna przyszła później, czyli wegetacja również ruszyła później. Okres kwitnienia był o wiele krótszy, podobnie było z warzywami, to wszystko sprawiło, że ten sezon był nietypowy - mówił w programie "Money. To się liczy" Jakub Olipra, analityk Credit Agricole. Ekspert wspomniał też o trudnej sytuacji producentów wieprzowiny w Polsce. - Jeśli chodzi o sektor trzody chlewnej, to nadal obecny jest w Polsce wirus ASF. Chiny, które dotychczas ratowały sektor trzody chlewnej w UE, praktycznie już odbudowały swoje pogłowie świń, po tym jak zostało zdziesiątkowane przez ASF. Oni w zeszłym roku zwiększyli to pogłowie o prawie 100 mln sztuk, to jakby z Polski wywieźć 8 razy wszystkie świnie, a to oznacza, że nie potrzeba już tyle importować. Ograniczenie popytu przy stałej podaży powoduje obniżenie cen - wyjaśniał gość programu.

21
Podziel się:
KOMENTARZE
(21)
WYRÓŻNIONE
Pol10000
3 lata temu
Większość wieprzowiny w Polsce pochodzi teraz z DE lub Hiszpanii, po zaprzestaniu zakupów przez Chiny przyjeżdża teraz do Polski. Cena wagi żywej jest ok.4,7pln/kg w normalnych warunkach. Żywiec ze strefy czerwonej (ASF) potrafi kosztować poniżej 2pln/kg. Koszt produkcji minimalnie to ok 6-7 PLN. Za rok nie będzie polskiej wieprzowiny. Podobnie indyki a teraz również brojlery kurze. Wegetarianie będą się cieszyć ale jak wejdą w życie wszystkie podwyżki to dopiero wtedy złapią się za głowę. W tej kwestii to rolnicy mają rację.
VOLF
3 lata temu
To że polskie chodowle świń zostaną całkowicie zniszczone to nie znaczy że Polak nie będzie jadł wieprzowiny. W całym tym planie chodzi nie o jakiś ASF tylko o to że hodowlą mają się zajmować korporacje .Polska jest w stanie w stu procentach zaspokoić krajowy rynek wieprzowiny, jednak komuś bardzo zależy na tym by zniszczyć hodowlę. w tej chwili sprowadzamy wieprzowinę min. z Hiszpanii gdzie praktycznie nie ma już prywatnych hodowli. Polacy jedzą naszprycowaną antybiotykami , hormonami wzrostu i modyfikowaną genetycznie wieprzowinę.Ktoś może zapytać o certyfikaty , dla takich korporacji zdobycie jakiego kolwiek certyfikatu jest bardzo łatwe. oni mają duże pieniądze a rolnik polski nie.
Polak
3 lata temu
Niech wieś podziękuje pisowi, zrujnował wszystko, aktualnie mamy kryzys gospodarczy oraz olbrzymią ijnflację ( rosnące ceny), nowy ład zniszczy przedsiebiorców więc niedługo wzrośnie bezrobocie. Pamiętaj wieśniaku to TY jesteś za to ODPOWIEDZIALNY !!!!
NAJNOWSZE KOMENTARZE (21)
OBRYS
3 lata temu
Rolnik to głupiec jak coś się opłaca to jak szarańcze wszyscy to robią i potem takie skutki. Dlatego tych niedorozwojów trzeba kontrolować i im mówić co mają robić bo sobie nie radzą.
Endrzej
3 lata temu
A nie pomyślał ktoś, że ludzie po prostu zaczęli jeść mniej mięsa, a młodzi w większych miastach tylko siedzą w wege restauracjach. Sam mam 43 lata i praktycznie z mięsa jem tylko sporadycznie kurczaki, po mięsie czuję się ociężały i nie zdrowo.. Jest po prostu coraz większa moda na jedzenie łatwiej strawne.
Normalny
3 lata temu
Za złą sytuację w Polsce są winni rolnicy! Za dużo wychodowali świń, wystarczy spojrzeć na Sejm.
co dalej
3 lata temu
Choć jedna prawda napisana.
BERLINER
3 lata temu
BERLIN - I dlatego w Polsce ludzie dopłacają do Eksportu do każdego Kilograma, zakupami w Polsce - Za ile sprzedają z Polski - Tutaj w Ruskim sklepie Polska kiełbasa eksportowa Krakowska kosztuje 9,99 kg. To za ile kupili w Polsce, na pewno nie więcej jak za 5 - 6 Euro, jak już tu sprzedają za 10 Euro - W Polsce jest za dużo rolnictwa o co najmniej 30 %
...
Następna strona