Agroturystyczna restauracja "Tatarska Jurta" z Kruszynian zwyciężyła w I-ym Festiwalu Kuchni Kresowej i Regionalnej w Białymstoku.
Na placu przed Pałacem Branickich zaprezentowało się 13 ekip reprezentujących restauracje i kwatery agroturystyczne. Szefowie kuchni mieli za zadanie przygotować przystawkę i danie główne. Miały być to potrawy zwiazane z kuchnią kresową. Dania oceniało 13-to osobowe jury złożone ze znanych kucharzy. Jurorom najbardziej smakowały wyroby tradycyjnej kuchni tatarskiej - powiedział Adam Chrząstowski szef kuchni warszawskiej restauracji Rialto.
Dżenneta Bogdanowicz szefowa kuchni "Tatarskiej Jurty" mówi, że przepis na PIERE-KACZEWNIK znany jest w jej rodzinie od pokoleń.
Odwiedzający festiwal białostoczanie mogli skosztować potraw przyrządzanych przez poszczególne restauracje.
Jury Festiwalu oceniało również aranżacje poszczególnych stoisk. Najefektowniej zaprezentowała się tam restauracja Soplicowo z Białowieży. A Festiwal Kuchni był jedną z atrakcji w ramach trwających Dni Białegostoku.