Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. JCK
|

Wyrzuć ten ser. GIS ostrzega przed bakteriami

35
Podziel się:

Firma Cahills Farm Cheeses wycofuje kilka partii serów ze względu na możliwą obecność bakterii Listeria monocytogenes – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie zanieczyszczonej żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Wyrzuć ten ser. GIS ostrzega przed bakteriami
GIS ostrzega, że nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie (123RF)

Ostrzeżenie dotyczy produktów Irish cheddar with Irish Porter, Original Irish Whiskey, Red Wine, Original Irish Cream Liqueur, Wild Blueberries & Vodka o numerze partii od 21109 do 21141 włącznie. Termin przydatności do spożycia: od 24.08.2021 do 12.11.2021.

Producentem jest firma Cahills Farm Cheeses, Cork Road, Newcastle West, County Limerick, Ireland, IE1811EC. Ostrzeżenie dotyczy wszystkich dostępnych mas produktów.

GIS podał, że producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Listeria monocytogenes w jednej partii sera postanowił o wycofaniu również innych, powiązanych partii. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o konieczności wycofania tych produktów. Proces ten monitorują organy urzędowej kontroli żywności.

Zobacz także: Wakacje 2021. UOKiK kontroluje bary i restauracje. Walka z paragonami grozy

GIS ostrzega, że nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu tych produktów należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej pod hasłem "LISTERIOZA".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(35)
WYRÓŻNIONE
zen
3 lata temu
Czemu dajecie durne reklamy zamiast pokazac te produkty??? Przeciez nikt tu nawet nie wie o czym jest mowa!!!! jakis tam ser ale jak opakowanie wygląda>?????
Ewa
3 lata temu
Dlaczego taki towar trafia do sklepów, a nie jest badany przed opuszczeniem zakładów wytworczych
Adam
3 lata temu
W Polsce nie ma Głównego Inspektora Sanitarnego, bo nikt z kliki nie zgodził się przyjąć osobistej odpowiedzialności za decyzje tego urzędu. Obowiązujące przepisy są dość jasne i trudno byłoby Niedzielskiemu je lekceważyć. Klika woli wykorzystywać tzw Radę, która jest tylko ciałem doradczymi i nikt w niej nie ponosi osobistej odpowiedzialności. W większości składa się ona z ludzi związanych z koncernami farmaceutycznymi i paru figurantów jako przyzwoitki. Tak więc mamy pandemię. Lekarzom płaci się tak dobrze, że nie podskakują, tym bardziej, że terror wobec nich prowadzi Izba Lekarska, grożąca nieposłusznym odebraniem prawa wykonywania zawodu.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (35)
ccc
3 lata temu
skąd mam wiedzieć, jaka firma, seria, data produkcji dot, sera, którego 10 dkg skroiła i zapakowała mi ekspedientka
ewcia12
3 lata temu
WIECZNIE COS WYCOFUJA , JAK NIE LEKI TO ZARCIE, CO NA TO RZAD ?
???
3 lata temu
im bardziej kolorowo ser wyglada tym bardziej podejrzanie, kiedy wreszcie na opakowaniach będzie nazwa zakładu , który towar produkuje a nie jakas niby firma?
Dvbhfcfbhdf
3 lata temu
To zamiast wyżucać oddajcie mi sery uwielbiam a w najgorszym wypadku najwyższej jakiejś sraczki dostanę
logicznySPOKO...
3 lata temu
TYLKO JEDNA partia moze byc zanieczyszczona!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Durnie patentowane ....a reszta jest smaczna zdrowa i nalezy te produkty polecac do spozycia ........
...
Następna strona