Nie tylko koninę, ale także mięso osłów dodawano do wołowiny - donosi tygodnik _ Sunday Mirror _ powołując się na ustalenia brytyjskiej inspekcji w zakładach przetwórczych w Yorkshire.
Według tej gazety ośle DNA inspektorzy agencji FSA (Food Standards Authority) dbającej o standardy żywności wykryli w dwóch zakładach w pobliżu Yorku w płn. Anglii. Mieszanka trzech mięs: wołowiny, koniny i ośliny była przeznaczona na eksport jako czysta wołowina.
Ubój osłów jest w W. Brytanii zgodny z prawem, ale oślego mięsa nie ma w handlu detalicznym. Brytyjskie media nie wykluczają, że wiele osłów, które trafiają do ubojni w Anglii, pochodzi z Irlandii, gdzie w okresie poprzedzającym finansowy krach były popularnymi zwierzętami domowymi.
Czytaj więcej w Money.pl | |
---|---|
Afera mięsna trwa: konina w szkołach, pubach Afera mięsna w Wielkiej Brytanii zatacza coraz szersze kręgi. Ustaleniem źródła mięsa zajmuje się m.in. Europol. | |
Kolejna afera. Produkty mięsne z domieszką... Koninę wykryto w produktach dostarczonych do 47 szkół w Lancashire, a także w pubach, hotelach i szpitalach. Ustaleniem źródła mięsa zajmuje się także Europol. | |
Skandal. Mięso z groźnym lekiem Policja prowadząca dochodzenie ws. skandalu z koniną sprzedawaną jako mięso wołowe w czwartek zatrzymała trzech mężczyzn na północy Walii i w północnej Anglii pod zarzutem oszustwa. |
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło: