Forum

Komentarze użytkownika "MaKoTo"

Komentarze użytkownika: MaKoTo

MaKoTo / 2008-06-12 13:40
zgadzam się- po to się uczymy by dostać dobrą pracę za przyzwoite pieniądze. Ja również studiuję zaocznie, w tygodniu pracuję-i podobnie jak Ty to co osiągnę będę mogła zawdzięczać sobie ! Nie jest łatwo studiować i jednocześnie pracować lecz wiem, że w przyszłości to zaprocentuje.
Masz rację-zawsze będzie przepaść między osobami z różnym wykształceniem...i to jest nawet zrozumiałe...nie po to ja się stresuję, zarywam nocki, płacę czesne by zarabiać 1000zł...sendo sprawy tkwi jednak w tym, że m.in w pracy obserwuję taką sytuację: Pracownica - sprzedawca w sklepie w Poznaniu (wiem, że dla Warszawy do wieś ale koszty utrzymania tutaj również nie są małe) zarabia minimalne ...ponieważ jej szef dorobkiewicz uważa to za godziwą pensję !! Niby mówi się o wzroście płac, lepszym traktowaniu pracownika...to tylko teoria-w praktyce widzę jak jest naprawdę, nie zwolni się bo rodzinę na utrzymaniu, boi się że nie znajdzie lepszej pracy...za to PRACUJE a nie oczekuje, że państwo da...Gdyby MPiPS nie podał wynagrodzenia minimalnego to tacy pracodawcy kazali by pracować za zupełne grosze...
A co zmieni wynagr. 1200 lub 1300 ? zmieni - to podwyżka ! 100 zł więcej na miesiąc...dla niektórych to dużo !
I wcale nie uważam, że ten kto się "dorobił" to złodziej! ale monopol na tanią siłę roboczą powinien się skończyć !
Dla mnie to szok ale ten sam Pan przyznał się, że motywuje pracownice do pracy 100 zł !! tzn. jak nie przyniesiesz zwolnienia lek. to dostaniesz 100 zł premii !! i podejrzewam, że kobiety nie raz idą z myślą o tej stówie....ot głupie 100 zł...sytuacje w życiu są różne i jestem jak najbardziej za podniesieniem płacy minimalnej !!

Re: Prezydent: Mecz wpłynie na nastroje społeczne

MaKoTo / 2008-06-12 14:01
Wyobrażacie sobie ? Prezydent w stroju kibica, w szaliku, z wielką czapką na głowie i trąbą :))
Do Boju Polacy !!
MaKoTo / 2008-06-12 15:10
Masz słabe argumenty nie poparte liczbami - i wypraszam sobie zerową edukację ekonomiczną ! (chyba, że mówiłaś o sobie?) .
Ja również Cię rozczarują i to KONKRETNYM PRZYKŁADEM !!
Mówisz, że wzrost płacy min. brutto nie daje podwyżki netto ?
Proszę : wyn. brutto 2007 : 936 zł, % składki na ubezp. rentowe finansow. przez pracownika od 01.07.2007 do 31.12.2007 : 6,5 , ulga podatkowa : 47,71, KUP podstawowe : 108,50. Do wypłaty : 697,95 zł, natomiast 2008 : 1126 zł, % składki na ubezp. rentowe finansow. przez pracownika od 01.01.2008 : 1,5 , ulga podatkowa : 4890, KUP podstawowe : 111,25. Do wypłaty : 845,17 zł.
Wynik jest prosty : 147,22 zł dla pracownika!!
Składka zdrowotna zostanie podniesiona o 1 %, ale dla Twojej informacji (bo wiedzy chyba na ten temat nie masz...) podniesiona zostanie ulga, KUP co -możliwe-nieznacznie ale jednak podniesie kwotę do wypłaty.
A te "korporacje" , które nazywasz "obozami pracy" mają związki zawodowe, fundusz świadczeń socjalnych itd...które w efekcie sprzyjają ochronie praw pracownika...
MaKoTo / 2008-06-12 15:15

.Niestety w naszym kraju wiedza ekonomiczna jest
zerowa,a hasła populistyczne cieszą się uznaniem.Wartykule
nie napisano o różnicy między płacą brutto, a netto.W efekcie
zapowiadanych podwyżek na składkę zdrowotną pensja na rękę
niewiele się zmieni, zwiększą się tylko obciązenia
pracodawcy.

Krzyczysz, że wiedza ekonomiczna jest mała a sama dużą wiedzą się nie wykazujesz...obciążenia pracodawcy są minimalnie ukracane(chociażby zdrowotne, KUP, ulgi podatkowe, PFRON...) Pusty dzwon najgłośniej bije ?
MaKoTo / 2008-06-12 15:16
przepraszam - miało być rentowe...
MaKoTo / 2008-06-27 11:09
O czym Ty piszesz ? Urodzisz dziecko to porozmawiamy...

Re: PZPN nie chce Beenhakkera

MaKoTo / 2008-07-01 09:21
PZPN nie chce Beenhakkera?? My nie chcemy PZPN !!!!

Re: Kto zbuduje stadion na Euro 2012?

MaKoTo / 2008-07-11 10:01
Kto zbuduje stadion na Euro 2012? Kosmici :P

Re: Wygrasz, zapłacisz 3,5 mln zł podatku

MaKoTo / 2008-07-29 13:00
Totolotek...podatek od marzeń... :)) Ja już spełniłam ten "obowiązek" :))
MaKoTo / 2008-08-01 09:17
Proszę nie uogólniać! Zarówno wśród pracowników ochrony jak i wśród kibiców znajdą się jednostki, które zachowują się nie tak jak powinni...ale wypraszam sobie tezy typu: "to raczej kibice zachowują się, jakby nie posiadali mózgu..."
Tak się składa, że mózg posiadam :) i ponad to jestem kibicem LECHA POZNAŃ (Gratuluję chłopaki wczorajszego wyniku!). Chodzę na mecze, rozgrywki ekstraklasy, byliśmy też wczoraj! Na mecze przychodzą CAŁE rodziny - począwszy od małych brzdąców w pieluchach, dzieci, młodzież, dorośli, osoby w wieku podeszłym...Dopingujemy naszą drużynę, dobrze się przy tym bawimy :) I tak większość kibiców! Oczywiście znajdą się pijane, niekulturalne jednostki, które robią zamieszanie ale to najczęściej kibic pilnuje kibica... i takie zachowania się ukracane... Przykro mi, że masz takie doświadczenie...ja mam zupełnie inne!
Co do ochroniarzy- część z nich to faktycznie profesjonalna grupa ale niektórzy...tak jak pisze spieprzaj dziadu - napakowane cwaniaczki... życie! Pozdrawiam :)
MaKoTo / 2008-08-12 09:16
"Człowieku bez mózgu"-zwracam się do "Spokokoleś" zastanów się nad sobą. Po pierwsze-nie ubliżaj nie mając racji, po drugie swoje statystyki wsadź między bajki.
Maturę zdałam w przedziale od 70% do 90 % (wyjątek stanowi historia rozszerzona 65 %) i na studia dzienne się nie dostałam!!. W ogólniaku uczyłam się i nie przesiedziałam 3 lat nauki "z palcem w nosie"...Nie tylko z resztą ja- moi znajomi również...(i nie tylko z mojego LO) Tylko zauważ, że Uczelnie (na kierunek) na ogromną ilość kandydatów przewidziały np. 120 miejsc...Kto się dostanie? Odpowiedz sobie sam...albo ten co Maturę ma tylko i wyłącznie pow. 90 % albo ten co ma układy....Z perspektywy czasu cieszę się, że studiuję zaocznie-na państwowej uczelnia ale zaocznie...Pracuje od pon-pt, weekendy zjazdy. Niekiedy jest ciężko ale wiem, że to co osiągnęłam zdobyłam tylko i wyłącznie dzięki sobie i swojej ciężkiej pracy...Nie znasz realiów, nie wypowiadaj się!!!!!!!!!!!!
MaKoTo / 2008-08-12 14:47
Nie będę się rozpisywała na temat moich osiągnięć maturalnych...mój 70-90%, ustna 95-100% nie był szczytem zdawalności ale uważam to za przyzwoite zdanie matury (szczególnie, że zdawałam to "cudo" jako pierwszy rocznik...)fakt, faktem-na pewno były osoby, które zdobyły lepsze wyniki-nie kwestionuję tego. Tylko denerwują mnie wypowiedzi :"Nie uczyłeś się, płać"...i "Płacę wymagam". Chodzę na uczelnię państwową ale jak już wspomniałam zaocznie. Wcale nie jest tak, że płacę i jest luz blues. Na I roku było nas ok. 450 osób, na VI sem. było nas ok. 120...a ile osób zostało/zostanie dopuszczonych do obrony to inna broszka... Ocena, ocenie nierówna ale to, żeby "przetrwać" liczy się !!
MaKoTo / 2008-08-13 09:58
Jeżeli zarabiasz 9 tys zł na rękę i tak dobrze Ci w "uk" to proponuję tam zostać !! Uważasz się za kogoś lepszego bo pomieszkałeś trochę na obczyźnie? Europejskie płace w Polsce?...każdy by chciał!! przysługują one każdemu a nie tylko emigrantom z ambicjami- bo tak się składa, że ja też takowe posiadam!!
MaKoTo / 2008-08-13 10:22
Kompleksy i zazdrość powiadasz? Nie obchodzi mnie co uważa wulgarna osoba, która albo oduczyła się zasad polskiej pisowni-"gowno ci przysluguje"-gówno emigrancie przez Ó zamknięte a nie O..., albo człowieczku jesteś małostkowy i się uniosłeś...przyjmijmy tą wersję:))

Tak się składa, że w tym roku kończę studia, pracuję w biurze- jestem kadrową i może nie zarabiam 9 000 tys. zł ale zarobki mam przyzwoite - nie jest mi źle tutaj, ba cieszę się, że nie uciekłam! Nie poszłam drogą na skróty...zostałam wśród bliskich, przyjaciół...a za granicę wybieram się na wakacje:)
Jestem z siebie zadowolona a pracodawca docenia moje kwalifikacje (studia, kursy, znajomość języka)-nie muszę wyjeżdżać z kraju za mglistym dobrobytem...pieniądze to nie wszystko, a widzę, że to jest jedyne Twoje kryterium oceniania...nie ma co tłumaczyć!
MaKoTo / 2008-08-13 10:32
oh, biedny nieszczęśliwy bo rodzice nie byli w stanie kupić mu mieszkania w dużym mieście...nie mógł sobie poradzić, Polska nie dała mu szansy, a życie nie dało wyboru...jakie to życie jest niesprawiedliwe...
do początku nowsze
1 2

Najnowsze wpisy