Forum
Komentarze użytkownika "tompot"
Komentarze użytkownika: tompot
Jak mówi mądre ludowe przysłowie "przyznaj rację głupiemu". Tak M P śmieję się cały czas i nic nie rozumiem.
Ciągle o tym śmiechu nawijasz, a może po prostu najarałeś się kiepskiego zioła, śmiechawa cię bierze. Weź daj sobie na wstrzymanie, wyluzuj trochę. Ale żeby przez Balcerowicza wprowadzić się w taki stan jak ty, chyba trochę przesadziłeś.
A czemu miał zrobić odwrotnie?
A czemu miał zrobić odwrotnie?
Dobrze się czujesz M P bo widzę, że masz objawy typowe dla schizofrenii.
Śmiej się błaźnie śmiej - jak mówią słowa jednej piosenki. Tylko, że w tym przypadku są one skierowane do ciebie.
A u ciebie widać syndrom "otępieńca".
Jedni sobie radzili, drudzy nie. Tak już to w biznesie bywa. Powiedz mi jaki binzes może się udać w warunkach galopującej inflacji, jaka miała miejsce na początku lat 90-tych. Niska inflacja jest podstawą zdrowego systemu gospodarczego, jak tego nie rozumiesz to idź sobie jeszcze doczytaj.
To co ty nazywasz prawdziwą historią, ja nazywam propagandą a nie rzeczową dyskusją. Widać, że niektórzy reagują na Balcerowicza emocjonalnie i nie rozumieją pewnych procesów ekonomicznych.
A i jeszcze taka jedna mała uwaga, pisz polsku ["Człowieka, któremu nie można uznać, że
zrobił to bezinteresownie" :-) ]
A zresztą co ja się tu będę wysilał, do PiS-uara mówić o skuteczności planu Balcerowicza to tak jak do niewidomego o kolorach.
Z takich jak ty to tylko boki zrywać.
Musisz prezentować wyjątkowo niski poziom intelektualny. Nie stać cię na jakiś rzeczowy i merytoryczny komentarz. To nie jest artykuł o jakimś "rzekomym kraju dzikich" tylko o wskaźnikach ekonmicznych - jeżeli się nie potrafisz do nich odnieść na temat to nie zabieraj głosu.
Weź się gringo zgłoś do psychoanalityka bo widać, że jesteś zakompleksionym nieudacznikiem i szkoda ci sukcesów własnego kraju.
1. Co ty rozumiesz, przez to, że start był procentowo łatwiejszy. Inne kraje startowały z wyższego poziomu a Polska z niższego - i tyle. Nie wiem jakiego głębszego sensu ty się tu dopatrujesz. Autor przyjął poziom z 1989 r. i analizował te dane bo pokazują one jak kraje postkomunistyczne potrafiły wykorzystać daną im szansę. Czyli wg. ciebie autor powinien brać dane np. z 1991 czy 1992 r. - dziwne są ścieżki twojego myślenia.
Jakie niby kraje miały górkę - o czym ty mówisz, a Polska chwilowo po wprowadzeniu planu Balcerowicza straciła na PKB, jednakże potem następował już tylko wzrost.
2. Jak widac z powyższych danych plan Balcerowicza przyniósł szybkie i widoczne efekty, niestety po odejściu Balcerowicza reform nie kontynuuje się praktycznie do czasów obecnych.
Które reformy wg. Ciebie dały szybszy efekt w innych krajach. Możesz poprzec to jakimis obiektywnymi danymi, bo jak narazie z twojej strony to jest tylko demagogia.
3. Co z tego, że lichwiarski kredyt, jak wtedy inflacja była po kilkadziesiąt procent - więc nie wiem dlaczego to uważasz za przyczynę upadłości przedsiębiorstw. Główną przyczyna upadłości przeds. była ich przestarzałośc technologiczna i nieefektywność a nie kredyty.
A te bajki o rozkradaniu czy rozprzedawaniu - to mnie po prostu śmieszą.