Forum
Komentarze użytkownika "tompot"
Komentarze użytkownika: tompot
Chciałbym zapytać osoby, które mają tam lokaty o pewien szczegół. Mianowicie czy hasło do swojego konta na sms dostajemy dopiero po zaksięgowaniu środków na założonej lokacie czy też już po zarejestrowaniu wniosku o założenie lokaty.
Re: Sędziowie planują akcję protestacyjną
Proszę bardzo niech odchodzą z zawodu, rzesze aplikantów sędziowskich już czekają. Są niestety dalej w Polsce ludzie, którym obce jest takie słowo jak przyzwoitość.
Re: Przelew papierów wart. z KDPW na rachunek maklerski
Ja też się zastanawiam nad wyborem biura maklerskiego. Po przestudiowaniu wielu komentarzy na forach oraz rankingów stwierdziłem, że największą renomą cieszą się:
- BZWBK
- Bossa (BOŚ)
- ING Securities
Jeżeli zależy ci na bogatym pakiecie (dla zaawansowanych inwestorów) a koszt usługi nie gra roli to wybór powinien paść na BZWBK albo na ING, ale raczej ze wskazaniem na to pierwsze. Od tych dwóch biur niewiele albo i w ogóle nie odstaje Bossa, która bije konkurentów niskimi kosztami usług i prowadzenia rachunku.
Ja sam chyba wybiorę jednak Bossę, nie będę przepłacał.
Przelew papierów wart. z KDPW na rachunek maklerski
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wygląda przelew papierów wartościowych. Obecnie mam certyfikaty Investors zdeponowane w KDPW. Emisję przeprowadzał DM BGŻ. Teraz chciałbym otworzyć rachunek maklerski w Bossie i umieścić na nim certyfikaty Investorsa. Czy trzeba złożyć jekieś zlecenie w BGŻ - i oni dopiero przeniosą mi certyfikaty z KDPW na rachunek w Bossie? Czy mogę to załatwić od razu w Bossie?
Re: Koniec KRUS-u za dwa lata
Jest tylko jeden problem - w postaci rzekomego obrońcy rolników w postaci PSL.
Re: Jaki fundusz akcji???
Chyba trochę nie najlepszy moment na
akcje. Nie lepeij zainteresowac się funduszami inwestującymi np. w surowce.
tata Stasia ma rację. Umowa na czas określony co do zasady nie może zostać wypowiedziana, wyjątkiem jest poniższy art. kodeksu pracy:
Art. 33. Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.
Re: USA ostro krytykują Polskę
Praktycznie to samo można powiedzieć o USA. Większej hipokryzji jeszcze nie widziałem.
Wsie bez lini telefonicznych to naprawdę rzadkie wyjątki.
A TP jeśli nie chce inwestować to nikomu łaski nie robi, są jeszcze inne telekomy.
Re: Unia popiera Streżyńską - nie będzie wsparcia dla TP SA
Brawa dla KE. TP chce zbijać kasę za nasze podatnicze pieniądze. TP jak chce to niech kładzie światłowody ale niby dlaczego ma dostawać jakies gwarancje, równie dobrze o takie gwarancje mogłyby poprosić inne firmy.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Przelew z karty na wlasne konto
Jak traktowane jest obciążenie rachunku karty i uznanie pobraną kwotą drugiego własnego rachunku. Czy taka operacja traktowana jak zwykła operacja bezgotówkowa i nie są z tego tytułu pobierane żadne prowizje?
W razie upadłości majątkiem TFI zarządza syndyk, sędzia komisarz itp. A składniki majątkowe funduszu (w tym te zgromadzone na rachunku banku depozytariusza) stają się częścią masy upadłościowej, która służy zaspokojeniu wierzycieli (w tym i uczestników poszczególnych funduszy). Cały czas mówię oczywiście o upadłości z likwidacją majątku.
A jakie są możliwości gwarancyjne funduszy - żadne!
Tzn. kapitał uczestników funduszy nie jest chroniony w taki sposób jak depozyty w bankach. W funduszach nie ma czegoś takiego jak Bankowy Fundusz Gwrancyjny - czyli niezależnej instytucji, która zaspokaja roszczenia klientów banku w systuacji gdy nie mozna ich zaspokoić z majątku banku w razie jego bankructwa.
Oczywiście trzeba dodać, że bankructwo funduszu lub banku to wyjątkowo czarny scenariusz, na który jednak banki są lepiej przygotowane niż fundusze.
A tak na koniec to fundusze pieniężne przy obecnych stopach procentowych uważam za jedną z najgorszych inwestycji. Jeżeli komuś zależy na wyjątkowym bezpieczeństwie to tylko polecałbym raczej lokaty.