Forum

Komentarze użytkownika "tompot"

Komentarze użytkownika: tompot

Open Finance

tompot / 2010-02-27 12:10 / portfel / Bywalec forum
Chciałbym zapytać osoby, które mają tam lokaty o pewien szczegół. Mianowicie czy hasło do swojego konta na sms dostajemy dopiero po zaksięgowaniu środków na założonej lokacie czy też już po zarejestrowaniu wniosku o założenie lokaty.

Re: Sędziowie planują akcję protestacyjną

tompot / 2008-05-16 19:09 / portfel / Bywalec forum
Proszę bardzo niech odchodzą z zawodu, rzesze aplikantów sędziowskich już czekają. Są niestety dalej w Polsce ludzie, którym obce jest takie słowo jak przyzwoitość.

Re: Przelew papierów wart. z KDPW na rachunek maklerski

tompot / 2008-04-13 17:58 / portfel / Bywalec forum
j.w.
tompot / 2008-04-12 08:56 / portfel / Bywalec forum
Ja też się zastanawiam nad wyborem biura maklerskiego. Po przestudiowaniu wielu komentarzy na forach oraz rankingów stwierdziłem, że największą renomą cieszą się:
- BZWBK
- Bossa (BOŚ)
- ING Securities

Jeżeli zależy ci na bogatym pakiecie (dla zaawansowanych inwestorów) a koszt usługi nie gra roli to wybór powinien paść na BZWBK albo na ING, ale raczej ze wskazaniem na to pierwsze. Od tych dwóch biur niewiele albo i w ogóle nie odstaje Bossa, która bije konkurentów niskimi kosztami usług i prowadzenia rachunku.

Ja sam chyba wybiorę jednak Bossę, nie będę przepłacał.

Przelew papierów wart. z KDPW na rachunek maklerski

tompot / 2008-04-10 17:06 / portfel / Bywalec forum
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wygląda przelew papierów wartościowych. Obecnie mam certyfikaty Investors zdeponowane w KDPW. Emisję przeprowadzał DM BGŻ. Teraz chciałbym otworzyć rachunek maklerski w Bossie i umieścić na nim certyfikaty Investorsa. Czy trzeba złożyć jekieś zlecenie w BGŻ - i oni dopiero przeniosą mi certyfikaty z KDPW na rachunek w Bossie? Czy mogę to załatwić od razu w Bossie?

Re: Koniec KRUS-u za dwa lata

tompot / 2008-04-09 19:45 / portfel / Bywalec forum
Jest tylko jeden problem - w postaci rzekomego obrońcy rolników w postaci PSL.

Re: Jaki fundusz akcji???

tompot / 2008-03-18 19:55 / portfel / Bywalec forum
Chyba trochę nie najlepszy moment na akcje. Nie lepeij zainteresowac się funduszami inwestującymi np. w surowce.
tompot / 2008-03-17 19:10 / portfel / Bywalec forum
tata Stasia ma rację. Umowa na czas określony co do zasady nie może zostać wypowiedziana, wyjątkiem jest poniższy art. kodeksu pracy:

Art. 33. Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.

Re: USA ostro krytykują Polskę

tompot / 2008-03-16 13:34 / portfel / Bywalec forum
Praktycznie to samo można powiedzieć o USA. Większej hipokryzji jeszcze nie widziałem.
tompot / 2008-03-15 07:09 / portfel / Bywalec forum
Wsie bez lini telefonicznych to naprawdę rzadkie wyjątki.
A TP jeśli nie chce inwestować to nikomu łaski nie robi, są jeszcze inne telekomy.

Re: Unia popiera Streżyńską - nie będzie wsparcia dla TP SA

tompot / 2008-03-14 20:45 / portfel / Bywalec forum
Brawa dla KE. TP chce zbijać kasę za nasze podatnicze pieniądze. TP jak chce to niech kładzie światłowody ale niby dlaczego ma dostawać jakies gwarancje, równie dobrze o takie gwarancje mogłyby poprosić inne firmy.
tompot / 2008-03-03 19:27 / portfel / Bywalec forum
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Przelew z karty na wlasne konto

tompot / 2008-03-02 06:48 / portfel / Bywalec forum
Jak traktowane jest obciążenie rachunku karty i uznanie pobraną kwotą drugiego własnego rachunku. Czy taka operacja traktowana jak zwykła operacja bezgotówkowa i nie są z tego tytułu pobierane żadne prowizje?
tompot / 2008-02-14 18:07 / portfel / Bywalec forum
W razie upadłości majątkiem TFI zarządza syndyk, sędzia komisarz itp. A składniki majątkowe funduszu (w tym te zgromadzone na rachunku banku depozytariusza) stają się częścią masy upadłościowej, która służy zaspokojeniu wierzycieli (w tym i uczestników poszczególnych funduszy). Cały czas mówię oczywiście o upadłości z likwidacją majątku.
tompot / 2008-02-13 20:43 / portfel / Bywalec forum
A jakie są możliwości gwarancyjne funduszy - żadne!

Tzn. kapitał uczestników funduszy nie jest chroniony w taki sposób jak depozyty w bankach. W funduszach nie ma czegoś takiego jak Bankowy Fundusz Gwrancyjny - czyli niezależnej instytucji, która zaspokaja roszczenia klientów banku w systuacji gdy nie mozna ich zaspokoić z majątku banku w razie jego bankructwa.

Oczywiście trzeba dodać, że bankructwo funduszu lub banku to wyjątkowo czarny scenariusz, na który jednak banki są lepiej przygotowane niż fundusze.

A tak na koniec to fundusze pieniężne przy obecnych stopach procentowych uważam za jedną z najgorszych inwestycji. Jeżeli komuś zależy na wyjątkowym bezpieczeństwie to tylko polecałbym raczej lokaty.
do początku nowsze
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Najnowsze wpisy