Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Łukasz Kijek
Łukasz Kijek
|

Polski fenomen biznesowy. "W Niemczech trudno było to wytłumaczyć klientom"

114
Podziel się:

Rynek diet pudełkowych wzrósł ponad trzykrotnie w okresie ostatnich 5 lat. Polska jest pod tym względem fenomenem na tle świata. - Początek roku, pierwszy kwartał to jest oczywiście peak absolutny - wyjaśnia w "Biznes Klasie" Paweł Wróbel, prezes NTFY. Zobacz całą rozmowę na YouTube.

Polski fenomen biznesowy. "W Niemczech trudno było to wytłumaczyć klientom"
Paweł Wróbel, prezes NTFY (money.pl, money.pl)

"Biznes Klasa" to program money.pl dostępny na YouTube. Szef redakcji Łukasz Kijek prowadzi w nim rozmowy z przedsiębiorcami - o ich życiu, biznesie, zarobkach i wielu innych sprawach. Gościem ostatniego odcinka był Paweł Wróbel, prezes spółki Nice to Fit You.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Stworzył multimilionowy biznes na ”pudełkach". To polski fenomen. Paweł Wróbel - Nice to Fit You.

Dieta pudełkowa, czyli polski fenomenem na tle świata

Firma NTFY to jeden z liderów rynku cateringów dietetycznych w Polsce. Codziennie produkuje i dostarcza ponad 23 tysiące toreb z posiłkami. W szczytowych momentach firma dowozi nawet 100 tysięcy posiłków dziennie. Produkcja obejmuje ponad 20 milionów dań rocznie.

Okazuje się, że dieta pudełkowa to polski fenomen wśród rynków cateringów dietetycznych na świecie. - Polska i Czechy to jest taki ewenement na skalę światową, jeżeli chodzi o dostarczanie jedzenia w modelu cateringowym. Tutaj to jest absolutnie znane przez dużą część społeczeństwa, przynajmniej ta sama idea cateringu dietetycznego. A w reszcie świata, w Niemczech na przykład, bardzo trudno było wytłumaczyć klientom, co to jest i po co to w ogóle jest, po co on ma dostawać takie jedzenie, jak może pójść do sklepu spożywczego i kupić spaghetti w tacce - mówi Paweł Wróbel.

Kluczowym wyzwaniem jest logistyka

W 2025 roku NTFY prognozuje przychody na poziomie ponad 300 milionów złotych, z czego marża netto wynosi 15-20 proc. Logistyka w dietach pudełkowych stanowi jedno z największych wyzwań. Każdego dnia z zakładów produkcyjnych w Warszawie posiłki trafiają do centrów dystrybucyjnych, a stamtąd bezpośrednio do klientów.

- Najpierw wyjeżdżają "międzymiastówki", czyli duże samochody chłodnicze do Trójmiasta, gdzie zatrzymują się po drodze w Toruniu, Bydgoszcz, Grudziądzu. Tam lokalnie już odbierają to samochody małe, chłodnicze na "last mile" (z ang. - ostatnia mila - przyp. red.) i zaczynają rozwozić do klienta końcowego - wyjaśnia Wróbel. Co ciekawe, samochody z posiłkami z Warszawy codziennie wyjeżdżają też do Berlina i Pragi. - Za granicę to na razie są małe ilości, czyli 300-400 paczek sumarycznie jest zagranicznych. Berlin i Pragę łączymy chociażby z Poznaniem albo z Wrocławiem, żeby nie robić dwóch tras - wyjaśnia.

Trzy kluczowe okresy w roku

Paweł Wróbel zdradza w "Biznes Klasie", że klienci jego firmy dzielą się na 3 grupy. Pierwsza to stali klienci od lat korzystający z oferty, którzy stanowią około 10-15 proc. Drugą i największą grupę stanowią klienci powracający, którzy z różnym powodów robią sobie przerwę. Trzecią grupą są tak zwani "testerzy". 

- Początek roku, pierwszy kwartał to jest oczywiście peak (z ang. szczyt - przyp. red.) absolutny, największy w ciągu roku, gdzie główny driver to są postanowienia noworoczne. (...) Później jest okres bikini-plażowy, gdzie trzeba się przygotować do okresu wakacyjnego, dwa miesiące przed wakacjami zazwyczaj klienci zaczynają znowu bardziej aktywnie korzystać. I trzeci okres to jest powrót do szkoły, gdzie przestaje się gotować pełne posiłki w domu - wyjaśnia Wróbel.

Nice To Fit You planuje dalszą ekspansję. Celem jest osiągnięcie poziomu 40-50 tysięcy toreb z posiłkami dziennie w ciągu kilku lat, co pozwoliłoby podwoić obecne przychody do poziomu 600-700 milionów złotych rocznie. W listopadzie 2024 roku fundusz private equity MCI.EuroVentures 1.0 zawarł umowę kupna 55 proc. udziałów w spółce NTFY. Wartości zaangażowanego kapitału wyniosła ok. 186 mln zł.

W poprzednich odcinkach "Biznes Klasy" Łukasz Kijek rozmawiał z:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
pieniądze
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(114)
TOP WYRÓŻNIONE (tylko zalogowani)
😂Obserwator�...
2 dni temu
"Polski fenomen biznesowy..." = ciemy lud, który łyka wszystko jak pelikan
Piotr
2 dni temu
Całe szczęście że już mam to za sobą , byle czego nie jadam ,żyję tak by mieć czas na przygotowanie posiłku i Wam tego życzę..
oby nie choro...
wczoraj
Polak w szpitalu nawet nie marzy o takich posiłkach, jakie są na zachodzie. Menu do wybrania, smaczne, dużo z deserami. A nie dieta ze śmietnika jaka jest. W ogole nie śmie marzyć o takiej sluzbie zdrowia jaka jest na zachodzie. Tutaj was oszukują na kazdym kroku, zlodzieje zabierają kasę i nic nie macie z tego. co najgorsze nie domagacie się. Lekarze udają , że leczą, a politycy , że rządzą. Państwo polskie jest z kartonu, kupa gruzu po nim została
POZOSTAŁE WYRÓŻNIONE
Prezydent2025
2 dni temu
Polska jest też fenomenem w różne cuda, w tym ekonomiczne.
HydraCorpoEco...
2 dni temu
W Polsce zbyt wielu Wyborców wierzy, że im więcej polityków, urzędników, duchownych oraz profesorów, ejspetow i generałów oraz urzędów agencji, instytutow, fundacji tym będzie większy DOBROBYT.
boski świat
wczoraj
Bo to jest tak proszę Państwa. Polak, który całe życie zapeirdala by se kupić kawałek ziemi na cmentarzu nie ma czasu by gotować. A jak na emeryturze chce sobie zupkę ugotować to go zgnębią rachunkami za gaz, prąd i karami za palenie drewnem w krystku. Co innego taki biskup, który ma służbę, albo taka tłusta kotka co z biskupem interesy robi. Oni byle czego nie zjedzą i nawet resztą się nie podzielą.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (114)
wasabi K.
8 godz. temu
Też nie bardzo rozumiem, dlaczego miałbym jeść coś, pochodzące z nieznanego źródła, do tego drożej.
Sbsb
24 godz. temu
Do tego pies wyjący cały dzień, Multisport i żyjemy
Koma
wczoraj
Kiedyś policzyłam siostrze tygodniową kalorykę i wartości odżywcze z diety pudełkowej, z której korzystala i to takiej drogiej. Jak zobaczyła dokładnie co je to zrezygnowała z tej diety i zaczęła sama sobie gotować
ross78
wczoraj
A potem krzyk że taki młody i już na onko. Jakie zakłady produkcyjne, centra dystrybucji - czego ??? gotowego do spożycia jedzenia???
sdsdas
wczoraj
niemcy nie sa tak naiwni jak polacy i nie kupują resztek ptrzetworzonej żywności z końcowym terminem zdatności do użycia
...
Następna strona