Gastronomia – Wszystkie wiadomościRestauratorzy wygrali z pandemią. Miał być pogrom, są wzrostyPierwsze półrocze 2020 roku dało w kość niemal wszystkim restauratorom. Ale z tej bitwy wyszli – jako branża – zwycięscy. Firm gastronomicznych w...09.09.2020 9:38•KBBFirmy ze strefy czerwonej bez dochodów. I bez pomocy od państwa"Z naszej perspektywy lepiej, gdyby lockdown znowu objął całą Polskę" - twierdzą przedsiębiorcy z powiatów objętych tzw. czerwoną strefą. I oczekują,...11.08.2020 10:37•Jakub CeglarzSfinks ma trzy kategorie restauracji. Niektóre z liderów stały się outsiderami- Trudno powiedzieć, by branża gastronomiczna stanęła już na nogi. Wyzwania są przed nami – mówił w programie "Money. To się liczy" Sylwester Cacek,...06.07.2020 11:41•Mateusz RatajczakRestauracje podnoszą ceny. Prezes Sfinksa obserwuje wzrosty nawet o 10 proc.Popularna sieciowa restauracja Sfinks na razie nie podnosi cen swoich dań mimo wyższych kosztów. - W niektórych usługach już ceny wzrosły albo wzrost...06.07.2020 11:38•Mateusz RatajczakSfinks już zrezygnował z części restauracji. "Głównie wyszliśmy z centrów handlowych"- Już zrezygnowaliśmy z części restauracji. Jeśli lokal w ciągu półtora roku, dwóch lat nie ma szansy powrotu do minimalnej rentowności, to nie ma...06.07.2020 11:10•Mateusz RatajczakNiższy VAT dla branży gastronomicznej. "Bez tego wzrost cen będzie nieunikniony"Branża gastronomiczna prosi rząd o wprowadzenie jednolitej, niskiej stawki VAT (8 proc.) dla restauracji. – Pomogłoby to i klientom i lokalom – tak...06.07.2020 10:46•Mateusz Ratajczak"Money. To się liczy". Trudna sytuacja restauracjiDziś w "Money. To się liczy" przyglądamy się branży gastronomicznej. O to, ilu klientów wróciło do odmrożonych restauracji, i jak udaje im się...06.07.2020 9:07•Mateusz RatajczakRestaurator o cenach nad morzem. "200 zł za rybkę to lekka przesada"Ile powinna kosztować wakacyjna klasyka - rybka, frytki, surówka? Na to pytanie odpowiadał w programie "Money. To się liczy" Sylwester Cacek, prezes...06.07.2020 9:02•Mateusz RatajczakKurierzy i dostawcy powinni mieć monitorowaną temperaturę? Klienci chcą ją znaćPolacy chcą, aby kurierzy i dostawcy jedzenia mieli stale monitorowaną temperaturę ciała podczas pracy - wynika z badania UCE RESEARCH. Jedna czwarta...11.06.2020 8:55Wakacyjna praca. Poszukiwani pracownicy branży spożywczej, logistyki i kucharzeOsoby, które chciałyby dorobić podczas tegorocznych wakacji, muszą liczyć się z tym, że zapotrzebowanie na ich prace będzie niższe niż przed epidemią,...10.06.2020 11:50•Marcin ŁukasikGwiazdki Michelin. Kto je przyznaje? Gwiazdki Michelin w PolsceGwiazdki Michelin uchodzą za najważniejsze wyróżnienie, jakie można przyznać restauracji. Sprawdź jak są przyznawane i które polskie restauracje je...06.06.2020 20:37•WZOdmrażanie gospodarki. "Nawet pełny lokal jest w połowie pusty"- Gdy ludzie wracali do restauracji, to chcieli się ściskać z kelnerami - opowiada Piotr Popiński, warszawski restaurator. - Ściskać się jednak nie...04.06.2020 10:11•Mateusz MadejskiOdmrażanie gospodarki. Gastronomia i hotele odżywają powoli, u fryzjerów żniwaPo dwóch tygodniach od odmrożenia gastronomii i hoteli nie widać gigantycznego zainteresowania tymi usługami. Popyt wciąż jest sporo mniejszy niż...03.06.2020 17:12•TOSAHiszpania. Protest szefów kuchniPonad 200 szefów kuchni wyszło we wtorek na ulice Madrytu w antyrządowym proteście. Wśród nich byli zdobywcy gwiazdek Michelin.26.05.2020 20:42•Witold ZiomekPoprzednia strona1...2021222324...28Następna strona